טיפול בפטרת ציפורניים: טיפים למניעה ארוכת טווח
המאמר נכתב ע"י: מר שרון חיון | פורמולטור מומחה מטעם אס.סי.אל שרונס מעבדות קוסמטיקה
מדריך מקיף זה מספק סקירה כללית של טיפול בפטרת ציפורניים, ומציע עצות מעשיות וטיפים למניעת טווח ארוך. אנו מתעמקים בגורמים, בסימפטומים ובאפשרויות הטיפול הזמינות בפטרת הציפורניים, תוך שימת דגש על החשיבות של גילוי מוקדם וטיפול עקבי לטיפול יעיל.
הבנת פטרת ציפורניים: מה זה?
פטרת ציפורניים, היא מצב שכיח המשפיע על הציפורניים ונחשב לאחד המטרדים הנפוצים הקרב האוכלוסיה ונחשבת למטרד אסתטי, בריאותי ואף פסיכולוגי. התופעה נגרמת על ידי קבוצת פטריות המכונה דרמטופיטים, אשר משגשגים בסביבות חמות ולחות. פטריות אלו יכולות לחדור לציפורניים דרך חתכים זעירים או היפרדות בין הציפורן למיטת הציפורן, עובדה שיכולה להוביל לזיהום. לאחר ההידבקות, הפטריות ניזונות מהקראטין, חלבון המרכיב את הציפורן, וגורם לה להשתבש, להתעבות ושביר.
פטרת ציפורניים יכולה להשפיע הן על ציפורני הרגליים והן בציפורניי הידיים, אך היא נפוצה יותר בציפורני הרגל בשל הסביבה החמה והלחה שנוצרת על ידי נעילת נעליים סגורות. ההערכה היא שכ-10% מהאוכלוסייה ברחבי העולם סובלת מפטרת ציפורניים בשלב מסוים בחייהם.
התסמינים של פטרת ציפורניים יכולים להשתנות מאדם לאדם, אך הסימנים הנפוצים כוללים הצהבה או הלבנה של הציפורניים, עיבוי הציפורניים, התפוררות או שבירירות של הציפורן, צורה מעוותת וריח רע. אם הזיהום לא מטופל, הוא יכול להתפשט לציפורניים אחרות ואפילו לעור שמסביב, ולגרום לאי נוחות וכאב.
חשוב לציין שפטרת ציפורניים אינה רק תוצאה של היגיינה לקויה. היא יכולה להשפיע על כל אחד, ללא קשר להרגלי הניקיון שלנו. גורמים המגבירים את הסיכון לפתח פטרת ציפורניים כוללים מערכת חיסונית מוחלשת, היסטוריה של זיהומים או טראומות של כף הרגל או זיהומים פטרייתיים אחרים, נעילת נעליים צמודות, הליכה יחפה במקומות ציבוריים כמו בריכות שחייה או חדרי כושר ואף היסטוריה משפחתית של פטרת ציפורניים.
תקריב של ציפורן עם פטרת ציפורניים, כדי להמחיש איך היא נראית.
הסיבות הבסיסיות: מדוע מופיעה פטרת ציפורניים?
פטרת ציפורניים מתרחשת עקב שילוב של גורמים, כולל נוכחות של פטריות מסוימות, סביבה חמה ולחה ורגישות לזיהום. גורמים אלו יוצרים כר גידול אידיאלי לשגשוג הפטריות ולגרום לזיהום.
אחד הגורמים העיקריים לפטרת ציפורניים הוא חשיפה לדרמטופיטים, קבוצת פטריות שנמצאת בדרך כלל בסביבות כמו בריכות שחייה, חדרי הלבשה ומקלחות ציבוריות. פטריות אלו יכולות לחדור בקלות לציפורניים דרך חתכים קטנים או הפרדות הציפורן, מה שמוביל לזיהום. סוגים אחרים של פטריות, כמו שמרים ועובשים, עלולים גם הם לגרום לפטרת ציפורניים, אם כי הם פחות נפוצים.
גורם נוסף שתורם הוא סביבה חמה ולחה. פטריות אוהבות תנאי לחות, ונעילת נעליים סגורות לתקופות ממושכות יוצרת סביבה מושלמת לצמיחתן. בנוסף, הזעת יתר, אוורור לקוי וכפות רגליים רטובות עלולים להגביר עוד יותר את הסיכון לפטרת ציפורניים.
אנשים מסוימים רגישים יותר לפטרת ציפורניים מסיבות שונות. אנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת, כגון אלו עם סוכרת, HIV/איידס או שעוברים כימותרפיה, נוטים יותר לזיהומים, כולל פטרת ציפורניים. זרימת דם לקויה, שיכולה להיות תוצאה של מצבים כמו מחלת עורקים היקפית, גם מגבירה את הסיכון.
איתור התסמינים: האם אתה בסיכון?
פטרת ציפורניים יכולה להתבטא בדרכים שונות, וחשוב להיות מסוגל לזהות את התסמינים בשלב מוקדם. אחד הסימנים הנפוצים ביותר לפטרת ציפורניים הוא שינוי במראה הציפורן הפגועה. ייתכן שתבחין בשינוי צבע, כגון הצהבה או השחרה של הציפורן. הציפורן עשויה גם להיות מעובה, שברירה ומתפוררת. במקרים מסוימים, הציפורן עשויה להיפרד ממיטת הציפורן או לפתח ריח רע.
אם אתה חווה אחד מהתסמינים הללו, מומלץ לפנות לטיפול רפואי לצורך אבחנה נכונה. זכור כי פטרת ציפורניים יכולה לפעמים להיחשב בטעות למצבי ציפורניים אחרים, כגון פסוריאזיס של הציפורן, סבוריאה או אקזמה, ולכן הערכה מקצועית היא חיונית.
אנשים מסוימים נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח פטרת ציפורניים. כפי שצוין קודם לכן, אנשים עם מערכת חיסון מוחלשת הם רגישים יותר. בנוסף, אלו החושפים את הציפורניים שלהם לעתים קרובות לסביבות חמות ולחות, כגון ספורטאים או אנשים הנועלים נעליים סגורות לתקופות ממושכות, נמצאים בסיכון מוגבר. אנשים עם היסטוריה של טראומה או פציעה בציפורניים, זיהום קודם בציפורניים, נוטים יותר לפתח פטרת ציפורניים.
יתר על כן, הרגלי חיים מסוימים יכולים להגביר את הסיכון. שימוש קבוע במקלחות משותפות או בבריכות שחייה מגביר את הסבירות לבוא במגע עם הפטריות האחראיות לזיהומי ציפורניים. שיתוף פריטים אישיים כמו קוצץ ציפורניים, נעליים או גרביים עם אדם נגוע יכול גם להוביל להעברת פטרת ציפורניים.
התסמינים השכיחים של פטרת ציפורניים, כגון שינוי צבע, עיבוי ושבירות.
אפשרויות טיפול: מה אפשר לעשות נגד פטרת ציפורניים?
כאשר מדובר בטיפול בפטרת ציפורניים, ישנן מספר גישות שניתן לשקול. חשוב לציין שיעילות הטיפול עשויה להשתנות בהתאם לחומרת הזיהום ולגורמים בודדים. להלן שלוש אפשרויות טיפול נפוצות:
- 1. תכשירים ללא מרשם:
משחות, טיפות ונוזלים לפטרת או לקים נגד פטריות הן לרוב קו ההגנה הראשון לפטרת ציפורניים קלה עד בינונית. תרופות אלו מוחלות ישירות על הציפורן הפגועה והעור שמסביב. הם פועלים על ידי עיכוב צמיחת הפטרייה וביטול הזיהום בהדרגה. מומלץ לעקוב אחר ההוראות שסופקו על ידי איש המקצוע הרפואי שלך ולהמשיך בטיפול למשך הזמן המומלץ כדי להבטיח יעילות מירבית. תכשירים נגד פטרת תוכלו למצוא במגוון חנויות הפארמה, אתרי אינטרנט מקוונים למכירת קוסמטיקה ומוצרים הנחשבים יותר למקצועיים ונמכרים במכוני הפדיקור. דוגמא למוצר מאוד פופולארי בישראל הינו הנוזל האקטיבי לציפורניים של דוקטור קליר. יתרונותיו של המוצר הוא בהיותו מוצר הנחשב לטבעי. - 2. תרופות דרך הפה:
במקרים חמורים יותר או כאשר טיפולים מקומיים לא הצליחו, ניתן לרשום תרופות נגד פטריות דרך הפה. תרופות אלו נלקחות דרך הפה ופועלות באופן מערכתי למיקוד הפטרייה בכל הגוף. הם נלקחים בדרך כלל למשך מספר שבועות עד מספר חודשים, בהתאם לחומרת הזיהום. חשוב לציין שתרופות אנטי-פטרייתיות דרך הפה עשויות לשאת כמה תופעות לוואי אפשריות, ולכן כדאי בהחלט לדון בכל מצב רפואי או תרופות קיימות עם רופא המשפחה שלך לפני התחלת אפשרות טיפול זו. תופעת לוואי נפוצה בשימוש בכדורים קונבנציונאליים הינה פגיעה בתיפקודי כבד. - 3. טיפול בלייזר:
טיפול בלייזר בפטרת ציפורניים הוא הליך לא פולשני המשתמש בקרני אור ממוקדות כדי למקד ולהרוס את הפטרייה. אפשרות טיפול זו צברה פופולריות בשנים האחרונות בשל יעילותה ותופעות הלוואי המינימליות שלה. טיפול בלייזר דורש בדרך כלל מספר פגישות, והתוצאות עשויות להשתנות בהתאם לאדם. חשוב להתייעץ עם איש מקצוע מוסמך כדי לקבוע אם טיפול בלייזר מתאים למקרה הספציפי שלך. - 4. תרופות סבתא לטיפול בפטרת:
המון נכתב על אודות תרופות ביתיות שאנשים רבים עושים בהם שימוש. דוגמאות ל"תרופות הסבתא" הן חומץ תפוחים, השריית כף הרגל או היד באקונומיקה, שימוש באבקת סודה לשתיה, שמן עץ התה ועוד. זה המקום לציין שיעלותם של תרופות אלו לא הוכחה מדעית.
אמצעי מניעה: איך למנוע פטרת ציפורניים?
- היגיינת כף הרגל:
הצעד הראשון במניעת פטרת ציפורניים הוא שמירה על היגיינת כף הרגל. זה כולל שטיפת כפות הרגליים מדי יום במים וסבון, הקפדה על ייבוש יסודי, במיוחד בין אצבעות הרגליים. לחות מספקת סביבה אידיאלית לצמיחת פטריות, לכן חשוב לשמור על כפות הרגליים נקיות ויבשות כל הזמן. - הנעלה מתאימה:
בחירת הנעלה נכונה יכולה להפחית משמעותית את הסיכון לפטרת ציפורניים. בחר בנעליים המאפשרות לכפות הרגליים שלך לנשום ומספקות אוורור נאות. הימנע מנעליים צמודות ולוחצות שיכולות ליצור סביבה חמה ולחה, המעודדת צמיחת פטריות. בנוסף, לבישת גרביים מנדפי לחות העשויים מחומרים נושמים, כגון כותנה או צמר, יכולה לעזור לשמור על הרגליים יבשות ולמנוע זיהומים פטרייתיים. - הגנה על כפות הרגליים בשטחים ציבוריים:
מקומות ציבוריים, כגון בריכות שחייה, חדרי כושר וחדרי הלבשה, יכולים להוות מקומות רבייה לפטרת ציפורניים. כדי להגן על הרגליים, רצוי לנעול סנדלים אטומים למים או כפכפים באזורים אלו. אמצעי הגנה אלו יוצרים מחסום בין הרגליים לבין משטחים שעלולים להיות מזוהמים, ומפחיתים את הסיכון לזיהום פטרייתי. - טיפוח נכון של הציפורניים:
שמירה על טיפוח ציפורניים נכונה היא חיונית במניעת פטרת ציפורניים. גזוז את הציפורניים שלך באופן קבוע, שמור אותן קצרות וישרות כדי למנוע ציפורניים חודרניות. הימנע משיתוף קוצץ ציפורניים או כלי ציפורניים אחרים, מכיוון שהדבר עלול להפיץ זיהומים פטרייתיים. חשוב גם לחטא את כלי הציפורניים שלך באופן קבוע כדי למזער את הסיכון לזיהום.על ידי ביצוע אמצעי מניעה אלה, אתה יכול להפחית באופן משמעותי את הסיכון לפטרת ציפורניים. עם זאת, אם יש לך היסטוריה של פטרת ציפורניים או אם אתה עוסק לעתים קרובות בפעילויות שמגבירות את הסיכון לזיהום, כגון שחייה או ריצה, מומלץ להשתמש באבקות או תרסיסים נגד פטריות על הרגליים ובתוך הנעליים שלך כתוספת אמצעי מניעה.
תמונה המדגימה רופא משפחה המאבחן כף רגל עם פטרת ציפורן
לחיות עם פטרת ציפורניים: איך לנהל פעילויות יומיומיות?
החיים עם פטרת ציפורניים יכולים להיות מאתגרים, אבל עם ניהול נכון, אתה יכול למזער את השפעתה על הפעילויות היומיומיות שלך. למעשה אפשר לומר כי כל האמצעים למניעה שנרשמו למעלה במדריך זה הינם גם הדרך למיגור התופעה אך אחזור עליהם בשנית וארחיב את הנושא.
ראשית, חשוב לשמור על כפות הרגליים נקיות ויבשות לאורך כל היום. לאחר מקלחת או רחצה, הקפידו לייבש היטב את כפות הרגליים, תוך שימת לב יתרה לציפורניים המושפעות. זה יעזור למנוע הצטברות לחות, שעלולה להחמיר את הזיהום הפטרייתי.
כשזה מגיע להנעלה, בחר באפשרויות המספקות מספיק מקום לאצבעות הרגליים שלך לנשום. נעליים צמודות או צרות יכולות להפעיל לחץ על הציפורניים המושפעות, לגרום לאי נוחות ועלול להחמיר את המצב. בחר בנעליים העשויות מחומרים נושמים, כגון עור או רשת, המאפשרים זרימת אוויר ומפחיתים הצטברות לחות.
אם אתם מרבים לעסוק בפעילויות הכוללות הזעה או חשיפה ללחות, כמו פעילות גופנית או שחייה, חשוב להחליף גרביים ונעליים בהקדם האפשרי. זה יעזור לשמור על הרגליים יבשות ולמנוע צמיחה של פטריות. שקלו לשאת איתכם זוג גרביים נוסף להחלפה במידת הצורך.
במידה ונדבקת בפטרת וכדי להמשיך לנהל את הפעילויות היומיומיות, שקול להשתמש בלקים או בקרמים אנטי פטרייתיים כפי שהומלץ על ידי איש מקצוע בתחום הבריאות. מוצרים אלה יכולים לסייע במאבק בפטרת הציפורניים ולקדם צמיחת ציפורניים בריאה. בנוסף, הימנעו משימוש בלק או ציפורניים מלאכותיות עד שהזיהום יתפוגג, שכן אלו עלולים ללכוד לחות, ולהוות מצע נוח להתפתחות הפטריה ובכך להחמיר את המצב.
גזוז את הציפורניים שלך כראוי כדי למנוע מהן להפוך כר גידול לפטריות. חתכו אותם ישר לרוחב ותייקו את הקצוות כדי להחליק אותם. הימנע מגזירת ציפורניים קצרות מדי, מכיוון שהדבר עלול ליצור חתכים קטנים או פתחים שבהם פטריות יכולות להיכנס.
הימנע משיתוף פריטים אישיים כגון קוצץ ציפורניים, נעליים או גרביים עם אחרים. זיהומים פטרייתיים יכולים להתפשט בקלות מאדם לאדם באמצעות פריטים אלו, ולכן חשוב לשמור אותם לשימוש אישי בלבד.
לבסוף, שימו לב לבריאות הכללית ולמערכת החיסונית שלכם. מערכת חיסון חזקה יכולה לסייע במניעת זיהומים פטרייתיים. שמרו על תזונה מאוזנת, בצעו פעילות גופנית סדירה, ונהל את רמות הלחץ כדי לתמוך במערכת החיסונית שלכם.
חשוב לציין: מניעת פטרת ציפורניים היא תמיד גישה טובה יותר מאשר התמודדות עם הזיהום בהמשך.
פטרת ציפורניים יכולה להיות לא נעימה ומאתגרת לטיפול, אך עם הגישה הנכונה ניתן לטפל בה ביעילות. טיפול עקבי, היגיינה ואמצעי מניעה הם המפתח למניעת זיהומים חוזרים. התייעץ תמיד עם איש מקצוע בתחום הבריאות לקבלת ייעוץ מותאם אישית.